Crveni Dior na West Etnology Fest-u

Slava Zajcev, čuveni ruski kreator i modni ambasador ruske kulture i njenog etno nasleđa ponovo je glamuroznom revijom oduševio Beograđane

Na ekskluzivnoj modnoj reviji organizovanoj u okviru drugog internacionalnog West Etnology Fest-a Slava Zajcev je svojim mnogobrojnim poklonicima i javnosti predstavio jedinstvenu kolekciju inspirisanu indijskim sarijima i ruskim folklorom koja je do sada prikazana i u drugim svetskim metropoolama kao što su  Njujork, Minhen, Pariz,Tokio i Nju Delhi.

U modernom ambijentu Stambeno-poslovnog kompleksa West 65, pred velikim brojem zvanica iz javnog i kulturnog života grada kao i predstavnika diplomatskog kora, promicali su raskošni modeli večernjih toaleta od svile, kraljevskih boja, optočenih zlatom, ručne unikatne izrade, izazvavši uzdahe prisutnih koji nisu štedeli dlanove da izraze oduševljenje kreacijama sa potpisom “Crvenog Diora“, kako ovog modnog maga nazivaju najpoznatiji svetski modni magazini.

Zajcev(80) nije skrivao zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu. “Srbija je zemlja lepih žena i zanimljivih ljudi. Svaki put kada dođem vidim i saznam nešto novo o vašoj bogatoj kulturi. Zadovoljstvo mi je da pred ovakvom publikom predstavim modele koje sam stvarao u Parizu inspirisan tradicijom Rusije i Indije”, rekao je Zajcev. Da podsetimo da je ruski dizajner i prošle godine na 1. Etnology Fest-u doživeo ovacije publike prikazavši egzibicione modele u retrospektivnoj kolekciji ‘’Izvori’’ inspirisanoj ruskim folklorom, od ručno tkanih materijala. Namera mu je, kako kaže, da uradi kolekciju inspirisanu srpskim folklorom.

Reviji ‘’Ruskog Diora’’, čije su kreacije bile ponuđene zainteresovanim kupcima, predhodio je nastup Ansambla “Kolo”, koji je učešćem na West Etnology Fest-u obeležio 70 godina postojanja, kao i projekcija kratkog  filma “Kolo, tradicionalna narodna igra”, snimljenog povodom nominacije za upis na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

“Cilj West Etnology Fest-a je da sačuvamo i promovišemo naše nematerijalno kulturno nasleđe, ali i u isto vreme i savremene umetnike koji u njemu nalaze inspiraciju”, objasnila je Goga Grubješić, autor ovog autentičnog i zahtevnog festivala.

Inače, ovogodišnji West Etnology Fest zvanično je otvoren u Etnografskom muzeju u Beogradu “Ethno Couture” revijom nošnji naroda i narodnosti Srbije i zanimljivim, internacionalnim  muzičkim programom, a poslednjeg dana festivala, u Art bioskopu Etnografskog muzeja, Master Class o nacionalnom kostimu Turkmenistana održala je Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, bivši profesor u Turkmenskom Politehničkom institutu na katedri “Tehnologija i modeliranje tekstilnih proizvoda”, članica Udruženja majstora zanata Moskve

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s