Cartier – neprikosnoveni draguljar svih kraljeva i kraljca

Francuska kultura nam je definitivno podarila najsjajnija poglavlja u istoriji zlata i nakita. Prefinjen, elegantan, kreiran i izrađivan najpreciznijim tehnikama, francuski nakit je od početka svog postojanja stvarao i diktirao modu koju su ostale zapadnoevropske zemlje rado prihvatale, a posebno u 19. veku kada je francuska moda imala najveći uticaj u međunarodnoj politici. Još od Luja XIV pa do pada Napoleona III je francuska kultura, a samim tim i nakit, preživela turbulencije, razaranja i previranja. To je dovelo do pustošenja francuskih riznica, rasipanje i krađu dragulja i ostalih dragocenih komada. Ono što je do danas opstalo je tek bledi odsjaj onoga što je nekad bio čitav svet pun svetlosti.

MEĐUTIM. Cartier (Kartije). Verovatno nije potrebno specjalno predstavljanje. Đani Gvadalupi je fenomenalno opisao – kralj draguljara i draguljar kraljeva.

Kartije je našao načina da povuče sa sobom svu magiju francuskog filigranskog nasleđa i stvori kult i brend koji ceo svet danas sa divljenjem i obožavanjem gleda. Začetnik Kartije dinastije je Luj Fransoa Kartije, stari zlatar sa izuzetnim umetničkim i preduzetničkim veštinama. Prvu radionicu je otvorio 1847. godine u pariskoj ulici Montorgej 29, a 1852. godine se seli blizu Pale roajala, a 1859. na Bulevar dez Italijen gde je bio omiljeno mesto najpoznatijih ličnosti tog doba.

Cartier shop u Parizu

U početku je prodavao nakit pariskih majstora, a kasnije započinje svoju proizvodnju pod nadzorom Alfreda Kartijea, koji je preuzeo posao od svog oca 1894. godine. U ulici De la Pais, koja se smatra domom francuskog haute joaillerie i haute couture, Kartije je doživeo prvo modno krunisanje 1899. godine.

Iz braka Alfredovog sina Luja i Andree Vort, ćerke tadašnjeg slavnog modnog kreatora, rodilo se mnogo pogodnosti za dalji razvoj Kartijea u vetu biznisa i umetnosti. Krunisanje Edvarda VII u Londonu je ‘povuklo nogu’ za naredne uspehe, i tako se otvara i ogranak firme Kartije u Londonu, koju je vodio Lujev mlađi brat Žak. Naravno, gde je London, tu je i Njujork, pa tako srednji Alfredov sin otvara radnju na Petoj Aveniji. Luj Kartije je bio taj koji je kanonizovao novi umetnički jezik ove pariske kuće. Stil venčića koji je bio omiljen među Parižankama je uspešno vodio bitku sa tadašnjim uticajima art nuvoa koji je bio u svoj snazi svog razvoja.

Prva značajna promena u dizajnu i stilu se dogodila 1907. godine kada je Kartije počeo da kreira nakit u geometrijskim oblicima. Uticaj istočnjačke umetnosti donosi jake kontraste boja i kombinaciju dragog kamenja u tehniku izrade nakita ove kuće. Žad, oniks, gorski kristal, korali i sedefasto kamenje unose potpunu revoluciju u njihovom radu. Paralelno im se majstori usavršavaju u radu sa emajlom. Tutti Frutti kolekcija nastaje u periodu između dva svetska rata i nosi sa sobom duh Egipta, Persije, Indije, Kine i Japana.

Kartijeova najslavnija dela nastala u saradnji sa Žanom Tusen, njegovom pratiljom i saradnicom, su nakit, večernje torbice, satovi i tabakere. Najpoznatiji je verovatno flamingo koga su 1940. napravili za Vojvotkinju od Vindzora. Kreacije koje oduzimaju dah su nastale posle rata, kao što su poznati broš Panter. Ovaj predator od dijamanata i safira je smešten na nebrušeni safir od 152,35 karata.

Već šezdesetih i sedamdesetih godina sve imućnije dame, glumice, pevačice i princeze mahnito kupuju sve što izađe iz Kartijeove radionice. Kao specijalnu čast, minijaturni mačevi urađeni najprefinjenijim tehnikama su dodeljeni istaknutim ličnostima iz francuske kniževnosti i akademije: Žan Kokto, Danijel Rops, Moris Drion, Luj Povel…

A danas… Eh, danas sve već znate…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s