5 Najskupljih Satova na Svetu

Satovi predstavljaju statusni simbol, prema kome možemo lako da zaključimo kakvo je nečije imovinsko stanje. Upravo iz tog razloga bogataši vole da nadmeću i odvajaju čitavo bogatstvo kako bi posedovali neke od najvrednijih satova na svetu.

Predstavljamo listu od 5 najskupljih satova na svetu koji su već osvojili srca mnogih.

5 Najskupljih Satova na Svetu

Najskuplji satovi na svetu ne samo da su glamurozni, već su napravljeni sa prefinjenim ukusom i posebnim stilom. Svaki od njih je unikatan, a njihova vrednost i cena zavise od tri ključna faktora:

  • Skupih delova poput zlata, platine, retkih dijamanata, dinosaurusove kosti, meteorskog kamena
  • Vremena uloženog u izradu sata (neki su pravljeni više od 40 godina) i funkcija koje poseduje
  • Unikatnosti i nematerijalne vrednosti koje se vezuju uz određeni sat.

Louis Moinet – Meteorski Sat

Postoje samo četiri primerka ovakvog sata iz kolekcije Louis Moinet. Svaki od njih je unikatan i ima cenu od 4,6 miliona dolara. 

Tourbillon Moon – napravljen je od autentičnog komada Meseca (retki Dhofar 455 meteorit) koji je pao na Zemlju, a veruje se da je star nekoliko hiljada godina.

Tourbillon Asteroid – napravljen od tajanstvenog meteorita Itqiy koji se u blizini Sunca formirao hiljadama godina pre nego što je stigao do Zemlje.

Tourbillon Rosetta Stone – napravljen je od delova retkog meteorita zvanog Sahara 99555 za koji se veruje da potiče od Merkura i da je star preko 4,6 milijardi godina.

Tourbillon Mars – napravljen je od komadića meteorita Jiddat al Harasis 479 za koji se veruje da je sa Marsa i star više od 180 miliona godina.

Najskuplji satovi na svetu

Hublot – Big Bang

Jedinstveni sat, sačinjen samo od dijamanata, nastao je iz čiste radoznalosti proizvođača. Naime, na pitanje “Koliko dijamanata može stati u jedan sat?” nastao je čuveni “Big Bang” ručni sat od čak 1280 dijamanata (pri čemu svaki ima najmanje tri karata).

Godinu dana trajala je potraga za dijamantima, nakon čega ih je čuveni draguljar iz New York-a rezao, kako bi svaki imao jedinstveni i identični rez.

Cena “Big Bang” sata je bila 5 miliona dolara, a popularna pevačica Beyonce ga je poklonila svom mužu za 43. rođendan. Prilično dragocen poklon za rođendan, zar ne?

Najskuplji satovi na svetu

Patek Phillipe – Henry Graves

Jedan od najsloženijih i najkomplikovanijih džepnih satova na svetu napravljen je davne 1933. godine, a za njegovu izradu bilo je potrebno 5 godina! Sat je rađen za bankara Henry Graves-a, ima 24 funkcije i sadrži 18-karatno zlato.

Henry Graves je prodat 1999. godine za neverovatnu cenu od 11 miliona dolara! Sve do 2013. godine važio je za najskuplji džepni sat.

Najskuplji satovi na svetu

Chopard

Jedan od najpoznatijih satova, koji se našao na naslovnim stranicama svih luksuznih časopisa je Chopard 201-karatni sat.

Iako ne odiše elegancijom, i malo je teže videti tačno vreme, ono što ovaj sat čini toliko skupocenim je njegov sadržaj od 874 retka dijamanta. Njegova cena iznosi 25 miliona dolara, a prodat je 2000. godine. 

Najskuplji satovi na svetu

Breguet Grande Complication Marie Antoinette

Prvo mesto zauzima jedinstveni sat čija vrednosti iznosi čak 30 miliona dolara. 

Iako nema materijalnu vrednost poput ostalih satova, ono što ovaj sat čini toliko posebnim i skupocenim jeste priča o njegovom nastanku. Navodno, sat je bio naručen od strane ljubavnika francuske kraljice Marie Antoinette, a izradu je započeo Abraham-Louis Breguet davne 1782. godine. Sat je dovršio njegov sin 1827. godine, a kraljica nažalost nije ni imala prilike da ga vidi jer je bila pogubljena 34 godine ranije.

Takođe, kasnih 1990-ih godina, sat je bio ukraden i ponovo vraćen 2007. godine. Od tada se čuva u muzeju u Los Angelesu.

Najskuplji satovi na svetu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s